Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Τι ακριβώς σημαίνει αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά?

Με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και άλλο τόσο προβληματισμό διαβάζω τις ανακοινώσεις διάφορων καλών φίλων και γνωστών, που μας πληροφορούν πως αποφάσισαν μετά από ώριμη σκέψη να θέσουν υποψηφιότητα και να διεκδικήσουν την ψήφο μας, από διάφορες θέσεις, σε τοπικό, περιφερειακό ή και γενικό επίπεδο.
Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των δηλώσεων είναι η πεποίθηση τους πως μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο να γίνει καλύτερος.
Και στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό ισχύει, τουλάχιστον σαν πρόθεση από πλευράς τους.
Άσχετα αν αποδεικνύεται στην πορεία, πως άλλο πρόθεση και άλλο αποτέλεσμα, τόσο στην ζωή όσο και στην Πολιτική, όταν μάλιστα τα περισσότερα πράγματα γίνονται πέρα και πάνω από την θέληση και την πρόθεση μας και έχουν να κάνουν με προκαθορισμένες διαδικασίες, που υποτίθεται διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα , αλλά και την  διαφάνεια, αλλά που στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές απλά φρενάρουν και αδρανοποιούν την καλή πρόθεση και επιβάλλουν την γραφειοκρατία και την καθυστέρηση.
Τα γνωρίζουν άραγε όλα αυτά οι αγαπητοί νεόκοποι υποψήφιοι όλων των βαθμίδων?
Γνωρίζουν άραγε πως ο δρόμος της πολιτικής δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά τις περισσότερες φορές με "τσουκνίδες" ,που για να τις αποφύγεις δεν χρειάζονται μόνο αγνές προθέσεις ,αλλά και "πολιτικές ακροβασίες"?
Από προσωπική εμπειρία, αλλά και από ακούσματα, ξέρω πως τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν τίποτα από όλα αυτά και θεωρούν πως αυτοί είναι που μπορούν όλα να τα αλλάξουν και όλα να τα επιλύσουν!
Εκτός βέβαια από κάποιους που επειδή ακριβώς γνωρίζουν πως ο δρόμος προς την κόλαση, είναι στρωμένος με αγνές προθέσεις, επιδιώκουν αυτόν τον δρόμο, μιας και ξέρουν πως μια ενδεχόμενη κόλαση, μπορεί να αποτελεί γι αυτούς έναν προσωπικό παράδεισο.
Οπότε χαλάλι το ταξίδι...…
Σε κάθε περίπτωση εννοείτε πως είναι θεμιτές και απαραίτητες οι νέες υποψηφιότητες και οι προσχωρήσεις νέων ανθρώπων στα κοινά, αρκεί αυτό να γίνεται ώριμα, με συντεταγμένη και ξεκάθαρη σκέψη και με απόλυτο ζύγισμα, του τι μπορώ σαν άνθρωπος να προσφέρω στον τόπο και στους πολίτες.
Όχι επειδή έχω μεγάλο σόι που θα με στηρίξει και θα με εκλέξει, όχι επειδή έχω μεγάλη πελατεία που θα με απογειώσει σε ψήφους, όχι επειδή έχω τον τρόπο να "πιέζω" μεγάλο αριθμό ανθρώπων, είτε λόγω θέσης, είτε λόγω οικονομικής ευμάρειας, όχι επειδή "κληρονόμησα" εκλογική πελατεία.
Αλλά επειδή πιστεύω βαθιά μέσα μου και το έχω αποφασίσει, πως ναι μπορώ να βάλω ένα λιθαράκι παραπάνω για να φτιάξει αυτός ο τόπος και πως ναι μπορώ να συγκρουστώ με όλους και με όλα προκειμένου να αλλάξει αυτή η ρημάδα η καθεστωτική νοοτροπία που διακατέχει κάθε ομάδα, που διοίκησε, διοικεί και θα διοικήσει.
Μπορούν άραγε όλοι αυτοί οι καλοί φίλοι που κατέρχονται με θάρρος και σιγουριά στον εκλογικό στίβο να πραγματοποιήσουν αυτή την αλλαγή και να θέσουν τέρμα σε μια Διοίκηση που συνήθισε να Διοικεί με την τετριμμένη δικαιολογία "εμείς θέλουμε, αλλά δεν μας αφήνει το σύστημα να κάνουμε τομές και αλλαγές"?
Συγχωρήστε με αλλά πιστεύω πως η τεράστια πλειοψηφία δεν μπορεί και δεν θα το καταφέρει.
Πάει σε αγεωγράφητα νερά και έχει να ανταγωνιστεί και δεκάδες "πολιτικούς Μαθουσάλες", που και γνωρίζουν και μπορούν να επιπλεύσουν και να βγουν στον αφρό...….
Κλείνοντας αυτές τις σκόρπιες σκέψεις μου και επειδή ξέρω πως θα κατηγορηθώ για μηδενισμό και για στρογγυλοποιήσεις, θα ήθελα να υπενθυμίσω πως για πολλά χρόνια, ανήκα σε ομάδες που θεωρούσαν πως ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα.
Πολλές φορές μάλιστα μας δόθηκε η ευκαιρία να το πραγματοποιήσουμε.
Τι αποδείχθηκε στο τέλος?
Πως τελικά η ευκαιρία ήταν ψευδεπίγραφη, χωρίς ουσία και πως τελικά το σύστημα είχε καταφέρει να μας ξεγελάσει και να μας χρησιμοποιήσει, προκειμένου να αποκτήσει "ζωή και διάρκεια" ,μέσα από τις δικιές μας αυταπάτες και τις δικές ανικανότητες...………….

Υ.Γ Αυτός ο τόπος θα αλλάξει όταν αλλάξουμε εμείς.
Όταν όλοι αποφασίσουμε πως επειδή τα χρόνια περνούν και πως τα παιδιά μας περιμένουν να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο, θα πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε μπροστά το ΕΜΕΙΣ και να αφήσουμε κατά μέρους το ΕΓΩ...……
Το αντέχουμε???????

Ζαφείρης Στέφανος
Παρών διά της απουσίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποιο είναι το πραγματικό δίλλημα των Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ωρωπού?

  Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή η προεκλογική περίοδος παρακολουθούμε την προσπάθεια του ενός εκ των διεκδικητών, συγκεκριμένα του Δη...