Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Σαν σήμερα, 18 Οκτώβρη 1981‏...

Σαν σήμερα, 18 Οκτώβρη 1981‏...

Σαν σήμερα τον Οκτώβρη του 1981, το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό 48,06 %. Μια νίκη που άλλαξε την πορεία της χώρας...
Στην πρώτη επινίκια δήλωσή του ο Προέδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, τόνιζε μεταξύ άλλων: «Απόψε κατέχομαι από βαθιά συγκίνηση. Είμαι πράγματι συγκινημένος για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει. Και έχω ταυτόχρονα το αίσθημα βαθιάς ευθύνης, την οποία επωμίζομαι εγώ και οι συνεργάτες μου, για να πραγματώσουμε το έργο της αλλαγής. Πράγματι, πιστεύετε αυτά που πιστεύω και εγώ, γιατί η αλλαγή σήμερα είναι όρος για την επιβίωση του έθνους, για την ευημερία του λαού μας….….για να βγει πέρα το πρόγραμμα της μεγάλης αλλαγής, για να εδραιωθούν επιτέλους οι προσδοκίες του λαού μας, θα απαιτηθεί η άμεση ενεργός συμμετοχή σας στο πρόγραμμα της αλλαγής. Και θα κάνουμε την αλλαγή χειροπιαστή. Η αλλαγή θα δείξει το πρόσωπό της πάρα πολύ γρήγορα, πολύ άμεσα….…στόχος μας, πολιτική μας, είναι η ευημερία του λαού. Είναι η εθνική υπερηφάνεια και η κοινωνική δικαιοσύνη……είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε το πρόγραμμά μας κατά γράμμα, γιατί μας δώσατε αυτό που ζητούσαμε…….θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα μείνουμε στις επάλξεις αυτού του αγώνα για τη νέα Ελλάδα, που όλοι προσδοκούμε. Μια Ελλάδα που θα ανήκει στο λαό της. Μια Ελλάδα που θα τη διαφεντεύει ο λαός της…Και να ξέρετε, πως θα τιμήσω το μεγάλο συμβόλαιο τιμής, που συνήψα τόσα χρόνια μαζί σας»

Και πράγματι το τίμησε:

-Η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ορκίστηκε στις 21 Οκτώβρη και στις 22 Οκτώβρη γίνεται η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Στις 15 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ στην Αθήνα, όπου εκφράζεται η υποστήριξη της Ελλάδας για να αποκτήσουν πατρίδα οι παλαιστίνιοι (χρέος του Ανδρέα στα Εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα που στήριξαν το ΠΑΚ)

- εισοδηματική πολιτική με αυξήσεις των μισθών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες έφθαναν στο 37,5% στα μεροκάματα και 42,5% στους μισθούς (παράλληλα εξαγγέλθηκε και καθιερώθηκε η Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής)Ανδρέας Παπανδρέου: «Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη ποιότητα ζωής, μια ανθρώπινη ζωή στα χωριά και στις πόλεις. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε πόλεις που αξίζει να ζει κανείς. Θέλουμε να φτιάξουμε πάρκα, παιδικούς σταθμούς, ιατρικούς σταθμούς για την πλήρη περίθαλψη του πολίτη, του Έλληνα και τις Ελληνίδας. Θέλουμε να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο…»

- Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) «…Για να καταργηθούν τα προνόμια των ολίγων στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Για να προστατευθούν η μητέρα, το παιδί, τα γηρατειά….Την κοινωνικοποίηση της υγείας που συνεπάγεται την δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, την προληπτική υγιεινή για όλους τους Έλληνες, την κατάργηση των ιδιωτικών κλινικών και όλων των προνομίων στην παροχή ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών. Ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, γηρατειά και ανεργία που να επεκταθεί σε όλους τους Έλληνες. Την προστασία της μητέρας και του παιδιού...»

- Παιδεία. Θεσπίστηκε η δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία της εκπαίδευσης. Κατοχυρώθηκε η αυτοδιοίκηση των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, ιδρύθηκαν τα ΤΕΙ και δημιουργήθηκε ο θεσμός των Μαθητικών Κοινοτήτων.«Αποτελεί για μας η Παιδεία βάθρο και θεμέλιο της μεγάλης Αλλαγής, γι' αυτό θεωρούμε εθνική ντροπή το ρεκόρ του αναλφαβητισμού που είχε η χώρα μας σ' ολόκληρη την Ευρώπη...»

- Κοινωνικό κράτος έλαβε ιδιαίτερη πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι άστεγοι, οι άποροι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες απέκτησαν μια θέση στην κοινωνία και λήφθηκαν μέτρα για την περίθαλψη και επαγγελματική αποκατάστασή τους.· Κατοχύρωση του 5θήμερου, 40ωρου και 4 εβδομάδων αδείας.· Αύξηση στους κατώτατους μισθούς των συνταξιούχων

Επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα.· Προστασία του εισοδήματος με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.· Αυτοτελή σύνταξη για την Αγρότισσα - Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς όλους τους αγρότες.· Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Υγείας· Οργάνωση Δημόσιων Βρεφονηπιακών Σταθμών – Διακοπών για παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, ΚΑΠΗ...· Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας... και τόσα άλλα...Μόνο ελαφρά μειδιάματα και νοσταλγία προκαλούν τα πιο πάνω σήμερα…

Κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει θέληση και βούληση να επιστρέψουμε στις κατακτήσεις της πρώτης προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας. Κανείς δεν θέλει να οικοδομήσει ξανά αυτονόητες κατακτήσεις που ισοπέδωσε ο δήθεν «εκσυγχρονισμός» της σημιτικής λαίλαπας και κατόπιν της δεξιάς.Κι όμως, ο λαός είναι σοφός…

Σήμερα, δυστυχώς, αναζητούμε το χθες του μεγάλου ηγέτη!

 

7 σχόλια:

  1. δεν ντρεπεσε ρε κρατικοδιαιτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑ ΠΟΤΕ.ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΟΜΜΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΓΥΑΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ. ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ. ΟΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ. ΟΕΚΜΑΝΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέτοιους πάντα είχαμε κανά καλό ψάχνουμε ακόμα ρε παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι αυτό πού λέμε κηδεία μέ ξένα κόλυβα.Τότε μοίραζε απλόχερα τά κόλυβα πού είναι πεντανόστιμα καί τώρα κάνουμε την κηδεία.
    Ο Λαοπλάνος πράγματι ηγέτης είχε μπερδέψει σίγουρα τό Boston μέ τή Θήβα ίσως γιατί βγάζουν καί οί δύο πόλεις καλά παιδιά, φίλε Στέφανε.
    Σειρά έχει τώρα ο κ. Τσίπρας πού πιστεύω ότι θά ξεπεράσει όχι μόνο τόν Ανδρέα αλλά
    καί τόν ίδιο τόν Τρότσκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  5. Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Σήμερα, υπό το πυροτέχνημα της δήθεν εθνικής συμφιλίωσης, όλα τα ΜΜΕ και η πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδος συστηματικά (και ορθώς κατά την γνώμη μου) εκθειάζει τους αντιστασιακούς αγώνες των Αριστερών, ενώ ως ένα σημείο νομιμοποιεί και την ανταρσία του 1946-1949. Για τις εθνικές δυνάμεις που πολέμησαν και αγωνίστηκαν ώστε σήμερα οι μάνες μας να μην κάνουν πεζοδρόμιο και να έχουμε αυτοκίνητα και όχι ποδήλατα, υπάρχει είτε αποσιώπηση είτε αναφορές γεμάτες ψέμα, χωλή και μίσος.

    Αναρωτιέμαι αν οι κομμουνιστές συνελάμβαναν στις 3 Δεκεμβρίου του 1944 τον περίφημο «Γέρο της Δημοκρατίας» και τον διαπόμπευαν με κλοτσιές, σπρωξιές και φτυσίματα στους δρόμους των Αθηνών θα υπήρχε πρωθυπουργικός θώκος για να διεκδικήσει ο Αμερικανοτραφείς μυστακοφόρος εγγονός του? Η μάλλον θα υπήρχε γενικώς σήμερα ο εγγονός του?

    Είμαι αναφανδόν υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης και του καταλαγιασμού των παθών. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να τιμώνται οι αγωνιστές και των δύο παρατάξεων (εθνικιστές-κομμουνιστές) (όπως π.χ. στην Ισπανία), και να πάψει αυτή η εκστρατεία ψεύδους και λάσπης κατά των εθνικιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. Ανδρέας Παπαέλληνας:

    Γεννήθηκα ΠΑΣΟΚ, ιδού το πρόβλημα(Α)

    ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

    ‘Οταν οι άνθρωποι γεννιούνται έχουν ένα χαρακτηριστικό. Άλλοι έχουν ελιά στην πλάτη. Άλλοι είναι στρογγυλοπρόσωποι. Άλλοι γεννιούνται Κριοί. Και άλλοι πλούσιοι.

    Εγώ είχα δύο χαρακτηριστικά: Γεννήθηκα «Έλληνας» και «ΠΑΣΟΚ».

    Το «Έλληνας» το πήρα από την χώρα που γεννήθηκα αλλά και από το επώνυμο: «Παπαέλληνας».

    Το «ΠΑΣΟΚ» το πήρα από το DNA της οικογένειας και της εποχής που γεννήθηκα.

    Αν και όταν γεννήθηκα δεν υπήρχε ΠΑΣΟΚ, εγώ γεννήθηκα ΠΑΣΟΚ.
    Γεννήθηκα το 1964 στην Αθήνα. Ο πατέρας μου πιστός ψηφοφόρος του Γέρου θαύμαζε τον Ανδρέα. Με βάφτισαν και μένα «Ανδρέα». Πάντα όμως μου έλεγαν ότι πήρα το όνομα του παππού μου.

    Επειδή όμως δεν αντέχω το ψέμα, έμαθα την αλήθεια όταν απείλησα την μητέρα μου ότι θα πάω στη Νικολούλη για να μάθω την καταχωνιασμένη αληθινή εκδοχή του ονόματος μου και γιατί μου το έδωσαν.

    Η μητέρα μου λύγισε και μου είπε: «Από τον Παπανδρέου… Ο πατέρας σου έδωσε το όνομα από τον Παπανδρέου που θαύμαζε και θαυμάζει. Τον Αντρέα…. Και όχι από τον παππού σου ».

    Τώρα πια υπήρχε απάντηση στο βασικό ερώτημα: Γιατί όλα αυτά τα χρόνια ο πατέρας μου αντί να φέρει γλυκά στο σπίτι στις 30 Νοεμβρίου τα πήγαινε στο Καστρί μαζί με τους συντρόφους.

    Τα δύο λοιπόν αυτά χαρακτηριστικά μου «Έλληνας» και «ΠΑΣΟΚ» δεν ήταν δύο. Ήταν ένα. Ήταν ταυτόσημα όλα αυτά τα χρόνια ιδιαίτερα από το 1981 και μετά.

    Το ΠΑΣΟΚ πάλευε για την Ελλάδα και η Ελλάδα πάλευε για το ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο μέσα μου αλλά και στην κοινωνία. (Δεν το θεωρούσα μόνο εγώ. Το πίστευε και η πλειοψηφία όσων ψήφιζαν όλα αυτά τα χρόνια. )

    Έτσι και η οικογένεια μου όλη, σύσσωμη, πάλευε για την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ. Και αφού ξέραμε όλο το ΠΑΣΟΚ, βοηθούσαμε όλη την Ελλάδα.

    Μόνο η δική μου οικογένεια έχει διορίσει πάνω από διακόσιους ανθρώπους.
    Πριν τελειώσω το λύκειο είχα τρείς προτάσεις από υπουργούς να μπώ στο δημόσιο. Η ιδέα του να γίνω αστυνομικός "προκειμένου να ελέγξουμε το κράτος" με γοήτευε μεν αλλά εγώ είχα άλλα όνειρα.

    Η οικογένεια μου λοιπόν έχει δώσει μεταθέσεις σε πάνω από 3.000 φαντάρους. Έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία δεκάδες μετατάξεις, μέχρι που ήρθε το σκάνδαλο Κοσκωτά….

    Εκεί κλονιστήκαμε αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Ο γαμπρός μου, γεννημένος ΠΑΣΟΚ κι αυτός, μας έπεισε ότι ο Κουτσόγιωργας «δεν τα πήρε». Μπορούσες να μην εμπιστευτείς τον γαμπρό σου; Δεν ήταν απλά συγγενής. Ήταν σύντροφος. Και με καταγωγή από την Αχαΐα. Τι Αχαΐα δηλαδή. Από τον ομφαλό της Γης! Δίπλα από το Καλέντζι. Πέστε μου εσείς: Μπορείς να μην τον πιστέψεις;
    Δώσαμε μάχη λοιπόν και δικαιωθήκαμε τρία χρόνια μετά που ξαναβγήκε ο Παπανδρέου.

    Αυτή η περίοδος ήταν και η πιο δύσκολη. Ως αντιπολίτευση δεν μπορούσαμε να προσφέρουμε στη χώρα. Δεν μπορούσαμε να διορίσουμε και να βοηθήσουμε τον κόσμο.

    Και όπως ξέρετε η γκρίνια φέρνει άλλα προβλήματα.
    Κόντεψαν να χωρίσουν οι γονείς μου. Ως αυθεντική-γνήσια οικογένεια ΠΑΣΟΚ, μπαμπάς και μαμά ταυτίστηκαν με τα ερωτικά του αρχηγού. Η μαμά με την Μαργαρίτα και ο μπαμπάς με την Μιμή. Το μόνο που τους ένωνε ήταν το Κανάλι 29.

    Ζήσαμε πολύ δύσκολες ώρες. Πιο πολύ το βιώσαμε το πρόβλημα εμείς οι «Παπαέλληνες» στο Περιστέρι παρά οι «Παπανδρέου» στο Καστρί.
    Ο χρόνος ευτυχώς αμβλύνει τις εντυπώσεις. Ξανάρθαμε στην εξουσία. Ενώθηκε πάλι η οικογένεια και όλα κυλούσαν όπως παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (Β)

    Μέχρι που ήρθε ο Σημίτης. Η περίοδος Σημίτη είναι τα «πέτρινα χρόνια» του γνήσιου ΠΑΣΟΚ. Ούτε στη χούντα δεν φοβόμασταν τόσο να πούμε και να βροντοφωνάξουμε την άποψή μας για αυτόν που κυβερνούσε το κόμμα και τη χώρα.

    Αν ήταν πίνακας αυτό που ζούσαμε θα ήταν η «Η κραυγή» του Edvard Munch . Αν ήταν τραγούδι θα ήταν «Τα παραπονεμένα λόγια» με εισαγωγή από το «Θέλω να τα πώ». Και τα δύο του Νταλάρα. Αν ήταν ταινία θα ήταν το «Ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες» νούμερο 1,νούμερο 2,νούμερο 3 και νούμερο 4 μαζί.

    Ήταν τυχαίο νομίζετε ότι εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 30 Ιουνίου του 1996, δηλαδή στο ζώδιο του… Καρκίνου; Εγώ δεν θα σας πω την άποψή μου θα σας αφήσω αβίαστα να βγάλετε εσείς συμπεράσματα.

    Στις εκλογές του 2000 για πρώτη φορά, μπορώ πλέον να το πω δημόσια, ευχόμουν να κερδίσει ο Καραμανλής. Άλλωστε «ο Καραμανλής είναι γνήσιος δεξιός. Ο άλλος ντρέπεται να το πει» σκεφτόμουν.

    Και το 2004 ήμουν έτοιμος να τον ψηφίσω, τον Καραμανλή, αν δεν έκανε ο Σημίτης τη μοναδική κίνηση με την οποία συμφώνησα μαζί του όλα αυτά τα χρόνια. Να παραδώσει το ΠΑΣΟΚ στον Υιό.

    Η χαρά ήταν μεταφυσική. Ο Γιώργος δεν έπειθε για Χριστός αλλά εγώ τον πίστεψα σαν θεό επί της Γης. Είχε την συνέχεια του αίματος. Η Ανάσταση, η Δευτέρα Παρουσία , η Κιβωτός όλα αποκτούσαν άλλο νόημα.

    Η ήττα στις εκλογές δεν με πτόησε. Και ο Ανδρέας είχε χάσει το 1974 και το 1977 για να «γράψει ιστορία» το 1981.

    Ε.. το 2009 του Υιού ήταν το 1981 του Πατρός. Και ο Υιός θα γινόταν Πατέρας.
    Ο σοσιαλισμός θα έπαιρνε τα πάνω του. Ό,τι δεν πρόλαβε να κάνει ο Ανδρέας από τον τρίτο δρόμο για τον σοσιαλισμό θα το έκανε ο Γιώργος. Και ό,τι είχε καταστρέψει ο Σημίτης θα το διόρθωνε επίσης ο Γιώργος.

    Όμως ήρθαν τα greek statistics και γκρέμισαν το όνειρο. Τα greek statistics ήταν το πρώτο άλογο της αποκάλυψης «Ο λευκός ίππος».
    Το μνημόνιο ήταν, το δεύτερο άλογο της Αποκάλυψης: «Ο κόκκινος ίππος». Τα ισοπέδωσε όλα. Και εμείς τα κομματικά μέλη και στελέχη τρέχαμε κυνηγημένοι σαν τους… ανατολικογερμανούς μετά την πτώση του Τείχους.
    Μετά ήρθε «ο Μαύρος ίππος» της Αποκάλυψης που χτύπησε στον σκληρό πυρήνα του πασοκικού DNA: «Ο Ακης έχει πρόβλημα με το ακίνητο της Δ.Αεροπαγίτου και το πόθεν έσχες» έγραφαν οι τίτλοι των εφημερίδων. Μα καλά οι άνθρωποι του Σημίτη, αλλά και οι ιδεολόγοι σύντροφοι; Τα ιδρυτικά στελέχη; Οι μαθητές του Δασκάλου Ανδρέα; Οι απόστολοι του σοσιαλισμού;

    Τώρα καταλαβαίνετε ότι όταν ήρθε η ώρα του τέταρτου ίππου της Αποκάλυψης του «Χλωμού ή πράσινου ίππου» … Συγγνώμη η ώρα του Βενιζέλου εννοούσα, δεν αντιδράσαμε και πολύ. Δεν αντισταθήκαμε. Δεν είπαμε τίποτα. Το παιγνίδι είχε χαθεί.

    Και μου το λέγε η μάνα μου, στέλεχος στην ΕΓΕ για χρόνια: «Ο Βενιζέλος είναι Σημίτης, μην το ξεχάσεις ποτέ. Εμείς αγόρι μου είχαμε την Μελίνα, αυτός έχει τη Μιλένα. Αυτό και μόνο φτάνει».


    Βενιζέλο για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως καταλαβαίνετε, κανείς δεν ψήφισε από την οικογένεια.

    Το πρόβλημα όμως είναι αλλού. Όπως σας είπα γεννήθηκα ΠΑΣΟΚ και Ελληνας. Τώρα ΠΑΣΟΚ δεν... υπάρχει αλλά δυστυχώς και Ελλάδα.... δεν υπάρχει. Ιδού το πρόβλημα!

    Με τιμή Ανδρέας Παπαέλληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιο είναι το πραγματικό δίλλημα των Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ωρωπού?

  Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή η προεκλογική περίοδος παρακολουθούμε την προσπάθεια του ενός εκ των διεκδικητών, συγκεκριμένα του Δη...