Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Τι σκέφτεται σήμερα ενας απλός ψηφοφόρος στον Δήμο Ωρωπού?

 


Βρισκόμαστε περίπου 3 μήνες πριν από τις Δημοτικές Εκλογές και 50 περίπου μέρες πρίν την λήξη της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος για την κατάθεση των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν τα ηνία του Δήμου στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Το απολύτως φυσιολογικό για τον Δήμο Ωρωπού, θα ήταν να έχουν διαμορφωθεί ήδη -απο καιρό μάλιστα- οι δημοτικές παρατάξεις,να είχαν καταθέσει τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις και να είχαν περάσει στο επόμενο στάδιο,που δεν είναι άλλο από την επικοινωνία με τον απλό πολίτη-ψηφοφορο,σε μία προσπάθεια να τον πείσουν πως έχουν την εναλλακτική πρόταση που θα βοηθήσει τον τόπο να πάει καλύτερα.

Και λέω το απολύτως φυσιολογικό γιατί πραγματικά στον Δήμο Ωρωπού αυτή την στιγμή ισχύει το απολύτως παράλογο.Πλην της ήδη υπάρχουσας Δημοτικής παράταξης που εμφανίζεται έτοιμη και μάλιστα ενισχυμένη και της παράταξης που πρόσκεινται στο ΚΚΕ,οι υπόλοιπες διεκδικήτριες παραμένουν ακόμα στα "πιτς" όχι γιατί δεν έχουν ακόμα συντάξει τα πρόγραμμα τους, αλλά γιατί αναζητούν τον αρχηγό που θα οδηγήσει το "άρμα" στην επερχόμενη εκλογική "μάχη".

Σήμερα λοιπόν θα επιχειρήσω να έρθω στην θέση ενός απλού ψηφοφόρου στον Δήμο Ωρωπού και να δω με τα δικά του μάτια, αυτό ακριβώς το περίεργο σκηνικό που στήνεται μπροστά του, χωρίς πραγματικά να έχω καμία προδιάθεση η προκατάληψη.

Ο απλός ψηφοφόρος λοιπόν σήμερα από την μία βλέπει μια ενιαία και συμπαγή ομάδα που διεκδικεί την επανεκλογή της,βασιζόμενη εν πολλοίς στο επιχείρημα πως με την προηγούμενη διακυβέρνηση της ξεκίνησε αρκετά πράγματα, έχει δρομολογήσει πολύ περισσότερα και δικαιούνται την δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να τα πραγματοποιήσει.

Ανεξάρτητα δε αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτή την θέση,δεν παύει να είναι μία υπαρκτή πραγματικότητα που εύκολα μάλιστα περιγράφεται από μία σειρά προγραμματισμένα μικρά ή μεγάλα έργα,που έχουν κερδηθεί και έχει εγκριθεί και η χρηματοδότηση τους, αποτελώντας έτσι έναν "οδικό" χάρτη που δείχνει που ακριβώς σκοπεύει να κινηθεί εάν επανεκλεγεί η ομάδα της νυν Δημοτικής Αρχής. 

Στην συνέχεια ο απλός ψηφοφόρος θα αναζητήσει τις εναλλακτικές του.

Τι έχουμε λοιπόν εκεί?

Ένα "ομιχλώδες" τοπίο που σήμερα εμφανίζει διάφορους αυτοδιοικητικούς παράγοντες,με σημαντική παρουσία στο χώρο, εδώ και πολλά χρόνια,να συζητούν αορίστως, όχι με ποιες προγραμματικές δεσμεύσεις και με ποιες διαφορετικές προσεγγίσεις θα πείσουν την κοινωνία πως αξίζουν την ευκαιρία να διοικήσουν, αλλά έχοντας σαν μοναδική τους διαφωνία, αλλά ταυτόχρονα και απαίτηση την αρχηγία ο καθένας για λογαριασμό του.

Λες και τα προβλήματα είναι διαφορετικά αν αρχηγός είναι ο Α ή ο Β και λες και τελικά η κοινωνία δεν επιζητεί την λύση των προβλημάτων της γενικά, αλλά την λύση των προβλημάτων της από τον ένα και μοναδικό "αυτοδιοικητικό Σούπερμαν".

Καλό είναι να υπάρχουν οι προσωπικές φιλοδοξίες, όπως καλό είναι μέσα από αυτές να προκύπτουν θετικές λύσεις και να προχωρούν οι κοινωνίες μπροστά.Απο την άλλη όμως υπάρχει και η πολιτική λογική, υπάρχει και ο "πολιτικός χρόνος"-που στην περίπτωση μας εξαντλείται οσονούπω- υπάρχει και η ανάγκη των πολιτών να ακούσουν θετικές και υπεύθυνες θέσεις και όχι ηξεις και αφίξεις και ναι μεν αλλά,στο βωμό μια προσωπικής μικροπολιτικής που ούτε σιγουριά προσφέρει, ούτε εμπνέει, ούτε πείθει πως με αυτόν τόν τρόπο τα πράγματα για την περιοχή μπορούν να πάνε καλύτερα.

Τα πράγματα δε γίνονται ακόμα πιο "περίεργα" οταν ακούγεται πως αυτές ακριβώς οι διαφωνίες οφείλονται εν πολλοίς στον μεγάλο αριθμό έργων που έχει εξασφαλίσει η παρούσα δημοτική αρχή,που συνοδεύονται από πολλά εκατομμύρια ευρώ και στον τρόπο που θα γίνει η διαχείριση τους.

Κλείνοντας αυτό το κομμάτι θα ήθελα να καταλήξω σε μια απλοϊκή ερώτηση που εύλογα δημιουργείται σε καθε σκεπτόμενο και ενεργό πολίτη, που βρίσκεται μπροστά στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές και αναζητά το καλύτερο γι'αυτόν και για την οικογένεια του.

-Δηλαδη αν αύριο με τον ένα ή άλλο τρόπο -γκάλοπ,επιφοίτηση, λύση ανάγκης κ α-προκυψει κάποιος εκλεκτός που θα οδηγήσει το "άρμα" στις επερχόμενες εκλογές, μετά από τόσες παλινωδίες, μετά από τόσο πολιτικό αλισιβερίσι, μετά από τόσες εκατέρωθεν δηλώσεις με υπονοούμενα και με υποτιμητικές εκφράσεις, υπάρχει περίπτωση μια τέτοια κίνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και να αποτελέσει αξιόλογο πόλο που θα δημιουργήσει συνθήκες νίκης στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές?

Προσωπική μας άποψη, αλλά καί άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που καθημερινά μιλάμε είναι πως όχι.

Οι απαιτήσεις διοίκησης οπως έχουν διαμορφωθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες και οι πολιτικές καταστάσεις που έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, απαιτούν περισσή υπευθυνότητα, απαιτούν σχέδιο καλά προετοιμασμένο, απαιτούν τεχνογνωσία και βαθιά εμπειρία και οποιαδήποτε έκπτωση σε καθένα από τα παραπάνω εμπεριέχει κίνδυνο οπισθοδρόμησης και παρεμπόδισης των ήδη δρομολογημενων έργων, αλλά και όσων βρίσκονται στην διαδικασία διεκδίκησης με αυξημένες πιθανότητας επιτυχίας.

Είναι η ώρα καθένας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει θέση απέναντι στο ερώτημα, αν επιθυμεί ο Δήμος Ωρωπού να συνεχίσει να προχωρά με βήματα αργά, σταθερά και σίγουρα ή αν θα ρισκάρει μία επιλογή στο άγνωστο,με τους όποιους κινδύνους αυτό εμπεριέχει για την πρόοδο και την καλυτέρευση αυτού του τόπου.

   Ζαφείρης Στέφανος

Καλοκαιρινός σχολιάζων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποιο είναι το πραγματικό δίλλημα των Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ωρωπού?

  Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή η προεκλογική περίοδος παρακολουθούμε την προσπάθεια του ενός εκ των διεκδικητών, συγκεκριμένα του Δη...