Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Η επίκληση της συναίνεσης "a la carte" στον Δήμο Ωρωπού και οι αιτιάσεις που δεν πείθουν.

Μια πολύ δύσκολη κατάσταση έχει δημιουργηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά τις τελευταίες Εκλογές που πραγματοποιήθηκαν με την Απλή Αναλογική.
Έχουν προκύψει Δημοτικά Συμβούλια, στα οποία δεν υπάρχει πλειοψηφία και δεν υπάρχει και η διάθεση για δημιουργία συναινετικού κλίματος και ευρύτερων συνεργασιών.
Ένα γεγονός που έχει σαν φυσική συνέπεια του ότι ναι μεν εφαρμόστηκε η απλή αναλογική, αλλά δυστυχώς δεν έχει καλλιεργηθεί σε όσους ασχολούνται με τα κοινά η ανάλογη νοοτροπία, με αποτέλεσμα να αποβεί "δώρο άδωρο" και να δημιουργήσει ,αντί να λύσει προβλήματα.
Αυτό βέβαια δημιουργεί πλέον σε πανελλήνια κλίμακα-και της περιοχής μας συμπεριλαμβανομένης-μια κατάσταση δύσκολη, με φαινόμενα ακυβερνησίας και κωλυσιεργίας, που καθυστερούν την λήψη σημαντικών αποφάσεων για την λειτουργία των κατά τόπους Δημοτικών Οργανισμών.
Επιβάλλεται να επικρατήσει η λογική και η σωστή νοοτροπία, που θα βάλει μπροστά το κοινωνικό συμφέρον και θα αφήσει σε δεύτερο πλάνο, τις όποιες προσωπικές ή πολιτικές βλέψεις.
Ταυτόχρονα όμως εμφανίζεται και ένα άλλο φαινόμενο, που προβάλλεται κυρίως από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες βασιζόμενες στην μη ύπαρξη αποφασιστικής πλειοψηφίας, ζητούν ούτε  λίγο ούτε πολύ να συνδιοικήσουν και να συναποφασίζουν.
Αυτό το αίτημα, σε κάποιες περιπτώσεις έχει και νόημα και βρίσκει και ανταπόκριση, εκεί που δεν υπάρχει παρελθόν διοίκησης, από παρατάξεις που σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση.
Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις-όπως του δικού μας Δήμου- που έχει προϋπάρξει Διοίκηση, από την νυν Αντιπολίτευση?
Υπάρχει σαφώς ένα ιστορικό που δεν ευνοεί την συνεργασία.
Αν δούμε σαν παράδειγμα τον δικό μας Δήμο, η νυν μείζων αντιπολίτευση, διοίκησε την προηγούμενη πενταετία, χωρίς φυσικά να έχει καμμιά διάθεση συνεργασίας με την νυν Δημοτική Αρχή. Το αντίθετο μάλιστα. Διοίκησε σε ένα κλίμα αντιπαραθέσεων και συνεχών συγκρούσεων, που προέκυπταν από τον διαφορετικό τρόπο που προσέγγιζε τα θέματα και από την διαφορετική ιδεολογική και διαχειριστική αντιμετώπιση τους.
Ας σημειώσουμε πως στην ουσία διοικούσε με ένα ποσοστό μόλις 28%, που είχε λάβει την πρώτη Κυριακή των Δημοτικών Εκλογών.
Άρα λένε-και με το δίκιο τους-οι νυν διοικούντες, πως τότε δεν είχαν συναινετικές ανησυχίες και δεν ζήτησαν από την Αντιπολίτευση να συμμετέχει στην Διοίκηση? Πως κατά την διάρκεια της πενταετίας, δεν έδειξαν σε καμιά περίπτωση πως θέλουν και ευνοούν την συνεννόηση με όλες τις δυνάμεις και μάλιστα υποτιμούσαν κα υποβάθμιζαν τις όποιες φωνές ακούστηκαν ,προς αυτή την κατεύθυνση?
Μπορεί να γίνει εν ολίγοις η επίκληση της συναίνεσης a la carte?Όποτε δηλαδή μας βολεύει να την επικαλούμαστε και όποτε δεν μας συμφέρει να την προσπερνάμε?
Εύστοχες και πολύ σωστές αυτές οι ερωτήσεις και εκ των απαντήσεων, προκύπτει πως κάποιοι έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν τους νόμους και τις διαδικασίες, μόνο όταν τους βολεύουν και μόνο όταν λειτουργούν προς το συμφέρον τους. Επειδή δηλαδή υπήρχε η ενισχυμένη αναλογική, που αριθμητικά βόλευε, δεν προτάθηκε η έννοια της συναίνεσης, ούτε επιδιώχθηκαν συνεργασίες, αλλά προτιμήθηκε η μονόπλευρη διοίκηση και η μονόπλευρη διαμόρφωση όλων των καταστάσεων, που αφορούσαν τα δημοτικά πεπραγμένα. Σήμερα όμως που υπάρχει η απλή αναλογική, η οποία και πάλι βολεύει-ως αντιπολίτευση αυτή την φορά-προτάσσουμε την συνεργασία και την συναίνεση και επιδιώκουμε να συμμετάσχουμε σε μια συμμετοχική διοίκηση. Με λίγα λόγια και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα.
Δεν πείθει η πρώην δημοτική αρχή, πως πιστεύει στην συναίνεση, μιας και όταν της είχε δοθεί η δυνατότητα και η ευκαιρία-επί πέντε χρόνια μάλιστα-να την φέρει σε πρώτο πλάνο, την αγνόησε και την μηδένισε.
Και είναι απόλυτα δικαιολογημένη η νυν Δημοτική αρχή, να μην μπαίνει σε καμιά κουβέντα, με τους πρώην, γιατί οι έννοιες, όπως συνεργασία και συνδιοίκηση, δεν έχουν να κάνουν με αριθμητικά δεδομένα, αλλά με ιδεολογική και πολιτική στάση και θέση, απέναντι στα βασικά ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του Δήμου.

Υ.Γ oroposavrio: Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Θα πρέπει να την δουν με νηφαλιότητα και με συναίσθηση της ευθύνης που τους αναλογεί, όσοι έχουν δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να μιλούν για τις συναινετικές διαδικασίες. Επειδή ο κόσμος που τους επέλεξε, τους έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις. Και την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή των Δημοτικών εκλογών.

Ζαφείρης Στέφανος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποιο είναι το πραγματικό δίλλημα των Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ωρωπού?

  Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή η προεκλογική περίοδος παρακολουθούμε την προσπάθεια του ενός εκ των διεκδικητών, συγκεκριμένα του Δη...