Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ορθή ανάγνωση της Απλής Αναλογικής,και η εφαρμογή της στον Δήμο Ωρωπού.

Διαδοχικά είναι τα δημοσιεύματα που έρχονται καθημερινά στο φως και αφορούν τις δυσκολίες που υπάρχουν, σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να κατορθώσουν οι νέοι Δήμαρχοι να διαμορφώσουν τις απαιτούμενες συνθήκες, προκειμένου να πετύχουν το αυτονόητο. Να διοικήσουν δηλαδή.
Και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο, πως ένας ευεργετικός νόμος, η Απλή Αναλογική, που για πολλές δεκαετίες αποτελούσε αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, μετατρέπεται από ευχή σε κατάρα, επειδή η ουσία του έχει παρερμηνευτεί, άλλοτε ακούσια και άλλοτε εκούσια.
Από αυτό τον κανόνα δεν θα μπορούσε να "ξεφύγει" η περιοχή μας, ο Δήμος Ωρωπού.
Το αποτέλεσμα των εκλογών, παρότι επισφραγίστηκε από την μεγάλη νίκη του Γιώργου Γιασημάκη,την δεύτερη Κυριακή, με μεγάλη διαφορά που δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει, άφησε "ανοικτή πληγή", την μη ύπαρξη της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την πλευρά της ομάδας του Δημάρχου.
Και παρά τις παρεμβάσεις της Πολιτείας, με την αλλαγή κάποιων διατάξεων και την αναβάθμιση του ρόλου της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή των καθιερωμένων διαδικασιών, ιδιαίτερα στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έτσι είχαμε την άκομψη και χωρίς δικαιολογία αποχή της Αντιπολίτευσης, από το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο, και μάλιστα σε ένα θέμα που είχε καθαρά τυπική και διαδικαστική σημασία.
Υπάρχει πολιτική λογική σε αυτή την κίνηση, ή μήπως απλά αποτελεί "επίδειξη δύναμης" , που σκοπό έχει να "αλλάξει" την λαϊκή βούληση και να εφαρμόσει κάτι διαφορετικό, από αυτό που επέλεξε η ψήφος των πολιτών?
Εννοείτε βέβαια πως αυτή η κίνηση δεν "έσκασε" ξαφνικά.
Έρχεται σαν συνέχεια απόψεων που έχουν αναπτυχθεί, κύρια  από πλευράς της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και έχουν να κάνουν με το ποιος είναι ο ρόλος της Αντιπολίτευσης και αν τελικά μπορεί μια Αντιπολίτευση να υποκαταστήσει την εκλεγμένη Διοίκηση, στο όνομα της όποιας πλειοψηφίας, που προκύπτει με αθροίσματα και με προσθέσεις, που έχουν ευκαιριακή και σε καμιά περίπτωση θεσμική αξία.
Αυτό όμως είναι το νόημα της Απλής Αναλογικής?
Η Ακυβερνησία μέσω τεχνασμάτων ή αποχών?
Όχι βέβαια.
Από την στιγμή που είναι απόλυτα σαφές, πως ο μόνος που μπορεί να διοικήσει και τυπικά και ουσιαστικά, είναι η νόμιμα εκλεγμένη Δημοτική Αρχή, η όποια προσπάθεια αλλοίωσης των διαδικασιών, το μόνο που μπορούν να πετύχουν, είναι να καθυστερήσουν τα όσα απαραίτητα πρέπει να γίνουν και να προκαλέσουν καθυστερήσεις που μόνο σε βάρος των πολιτών μπορούν να αποβούν.
Η Απλή Αναλογική μιλά για συνεργασίες. Όχι σε επίπεδο ανταλλαγών και αμοιβαίων κερδών.
Αλλά στην βάση της στήριξης των θετικών, της κατάθεσης προτάσεων εποικοδομητικών, του ελέγχου των όσων ψηφίζονται και εφαρμόζονται και γενικά σε ότι έχει να κάνει με μια άλλη αντίληψη της εφαρμογής των όσων πρέπει να γίνουν.
Το να υποστηρίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις, η άποψη, πως αφού δεν έχει πλειοψηφία η Διοίκηση, θα κάνει αυτά που τις λέμε εμείς, είναι και ανήθικο και προσβάλει πρώτα από όλους αυτούς που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.
Απλή Αναλογική δεν σημαίνει ακυβερνησία.
Δεν μπορεί να σημαίνει ακυβερνησία, γιατί διαφορετικά έχουν δίκιο αυτοί που την πολεμούσαν χρόνια τώρα.
Απλή Αναλογική σημαίνει Δημοκρατία, χρηστή διοίκηση, πλουραλισμός, ανιδιοτελής συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα. 
Διαφορετικά η Απλή Αναλογική έχει αποτύχει παταγωδώς.
Αναζητείται λοιπόν συναίσθηση ευθύνης και λειτουργία κάτω από την λογική της εξυπηρέτησης των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.
Μένει να δούμε αν αυτά βρεθούν και αν ο Δήμος Ωρωπού, μπορέσει να βαδίσει απρόσκοπτα προς το μέλλον, όπως το επιτάσσουν οι καιροί...….

Ζαφείρης Στέφανος
  (Ήρθα.....!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποιο είναι το πραγματικό δίλλημα των Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ωρωπού?

  Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή η προεκλογική περίοδος παρακολουθούμε την προσπάθεια του ενός εκ των διεκδικητών, συγκεκριμένα του Δη...