Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Δήλωση παραίτησης Ζαφείρη Στέφανου,από την Προεδρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού.

Φίλες και φίλοι
Αγαπητοί γονείς.
Θα ήθελα με την δήλωση μου αυτή να εξηγήσω τους λόγους που με οδήγησαν  στην απόφαση να παραιτηθώ από την Προεδρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού.
Στην αρχή της περυσινής χρονιάς, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση-πρόκληση μιας ομάδας γονέων, συντάχθηκα στην προσπάθεια για την δημιουργία ενός αξιόλογου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, σε μια στιγμή που δεν υπήρχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον και που οι προοπτικές φάνταζαν και ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξες.
Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια, με διαδοχικές συγκεντρώσεις-στις οποίες η παρουσία των γονέων ήταν απογοητευτική-καταφέραμε τελικά να συγκροτηθούμε σε σώμα και κατόπιν της σχετικής επιλογής ανέλαβα την Προεδρία του Συλλόγου. Μια θέση που κατ ουσίαν κατείχα τυπικά, μιας και η άποψη όλων όσων συμμετείχαν, ήταν πως όλοι είμαστε ισότιμοι και έχουμε ακριβώς την ίδια βαρύτητα.
Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως αυτή η προσπάθεια δεν είχε τις πιθανότητες με το μέρος της.
Ένα απλό διαχειριστικό ζήτημα, έφερε στην επιφάνεια, την διαφορετικότητα του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπιζαν την κατάσταση, σε σχέση με αυτά που εγώ πίστευα και ονειρευόμουν,τόσο η πλειοψηφία των παιδιών, αλλά και ένα πολύ μεγάλο μέρος των γονιών.
Και η μεν πρώτη διαφωνία ,εξηγείτε μερικώς από το "χάσμα" των γενεών, η δεύτερη όμως με έκανε να σκεφτώ πολλά πράγματα, που προφανώς είχα υποτιμήσει ή υπερτιμήσει.
Θεωρούσα πως μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα "άλλο" Σχολείο, με μια διαφορετική άποψη, για το ρόλο και την αποστολή του. Θεωρούσα πως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για "άλλες" δράσεις. Θεωρούσα πως μπορούμε να μιλήσουμε με τα παιδιά, για ποίηση, για το βιβλίο, για το θέατρο, για την Ιστορία και την Δημοκρατία, για την μουσική, για τον Αθλητισμό και τα νοήματα του, για την ζωή και τις αξίες της. Θεωρούσα πως θα μπορούσαμε να οργανώσουμε δράσεις διαφορετικές, πέρα από τα καθιερωμένα και τα τετριμμένα.
Και όλα αυτά πίστευα πως μαζί με την αξιόλογη ομάδα των ανθρώπων που συμμετείχαν στο Συμβούλιο του Συλλόγου, μπορούσαμε να τα κάνουμε πράξη.
Όμως όπως προ είπα, ένα απλό διαχειριστικό ζήτημα, που είχε να κάνει με το αν και κατά πόσο ο Σύλλογος είναι ένα "μέσο" το οποίο διοργανώνει εκδηλώσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις Σχολικές Εκδρομές ή αν έχει την αποστολή να στηρίξει το Σχολείο και τις ανάγκες του, σε όλα τα επίπεδα και σε όλο το φάσμα των προβλημάτων του, έφερε τεράστια αναστάτωση και απέδειξε πως τελικά την ώρα του αγώνα οι παρόντες είναι λίγοι και μόνοι, ενώ την ώρα των γιορτών οι παρόντες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και διεκδικούν, ακόμα και αν δεν είχαν καμιά απολύτως συμμετοχή, σε ότι "κερδήθηκε".
Έτσι λοιπόν για μένα η "φλόγα" χάθηκε και μαζί με αυτήν και η ψευδαίσθηση πως θα μπορούσα να συνεχίσω να προσφέρω, σε μια κατάσταση που δεν με εξέφραζε και δεν μου ταίριαζε.
Άλλωστε είναι πολλές φορές που η ζωή και οι στιγμές της στέλνουν μηνύματα και αποδεικνύουν πράγματα, που είναι πέρα από τα θέλω και τα πιστεύω μας και που τελικά μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα και μας οδηγούν σε αναγκαίες αποφάσεις.
Επιλέγω να παραιτηθώ, αφήνοντας χώρο σε καινούργιους ανθρώπους, που ενδεχομένως να μπορέσουν να διαχειριστούν πιο επιτυχημένα τα προβλήματα και να μπορέσουν να δημιουργήσουν έναν Σύλλογο μαζικό και δυναμικό, όπως ακριβώς ταιριάζει σε ένα Σχολείο σαν το δικό μας.
Για μένα έτσι και αλλιώς η Διοίκηση και οι τίτλοι δεν είναι αυτοσκοπός.
Σημασία έχει τα πράγματα να πάνε "παρακάτω" με καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.
Ευχαριστώ από καρδιάς τα μέλη του Συλλόγου μας, που μαζί το παλέψαμε την χρονιά που μας πέρασε, όπως και τον Σύλλογο Διδασκόντων, γιατί είχαμε μια ειλικρινή και όμορφη συνεργασία, στα πλαίσια των όσων απαιτούνται και επιβάλλονται, από τις καθιερωμένες διαδικασίες.
Είναι μεγάλο και υπέροχο πράγμα να είσαι γονιός και είναι ακόμα ωραιότερο να μπορείς να προσφέρεις σε αυτά που αγαπάς παραπάνω και από την ζωή σου. Στα παιδιά σου και στα παιδιά όλου του κόσμου.

Μετά τιμής
Ζαφείρης Στέφανος
Τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού.

2 σχόλια:

  1. Η Παραίτηση είναι μια ενέργεια!!που θα έπρεπε να οφείλεται!όταν ο Πρόεδρος δεν βρίσκει την ανάλογη συμπαράσταση!!που του οφείλεται!!!!Από το Εισηγητικό Σημείωμα του Προέδρου!!! αναφορικά με το πώς ονειρευόταν να γίνει το Σχολείο!!!δίνεται η Εντύπωση ότι θα μπορούσε το Σχολείο να προσφέρει στους Μαθητές το καλύτερο Δυνατόν!!και το έρεισμα να Αγαπήσουν το Σχολείο τα Παιδιά!!!
    Οι παραιτήσεις !!δεν έχουν μόνο στατική θέση!!!Θα ήθελα ένας Πρόεδρος που έχει τόσα όνειρα!!για να προσφέρει!!!που μπορεί ακόμη σε αυτή την ηλικία !!!να ονειρεύεται !!δεδομένων ότι μόνον ου Νέοι μπορούν να ονειρευτούν ότι μπορούν να κάνουν το Καλύτερο !!
    Να Παραμείνει στην Θέση του!!Θα χαρώ ιδιαίτερα να την ανακαλύψει την Παραίτηση και να παραμείνει στην Θέση του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν βλέπεις ότι οι γονείς ενδιαφέροντα μόνο για γιορτές και τίποτα άλλο ...σταματάς!!!!Όλοι κρίνουν αυτούς που προσπαθούν να κάνεις δεν προσπαθεί ουσιαστικα από αυτούς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιο είναι το πραγματικό δίλλημα των Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ωρωπού?

  Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή η προεκλογική περίοδος παρακολουθούμε την προσπάθεια του ενός εκ των διεκδικητών, συγκεκριμένα του Δη...