Βρισκόμαστε ακριβώς μία εβδομάδα μέχρι την λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των συνδυασμών (31 Αυγούστου) και περίπου 1,5 μήνα πριν την 8η Οκτωβρίου,ημέρα διεξαγωγής των Δημοτικών Εκλογών.
Παρότι έχουν απομείνει κάποια κομμάτια των παζλ,μέχρι να συμπληρωθούν οι συνδυασμοί και να καταλήξουμε ως προς την ακριβή δύναμη τους,αλλά και ως προς τον τελικό αριθμό τους (4 ή 5), μπορουμε να έχουμε μία πρώτη προσέγγιση και να καταθέσουμε μια πρώτη άποψη, τόσο ώς προς την δυναμική,όσο και ως προς τις επιδιώξεις του καθενός.
Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως αδιαμφισβήτητα έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές πραγματικότητες όσο αφορά τόσο τους στόχους,όσο και τις δυνατότητες των συνδυασμών που πρόκειται να συμμετάσχουν στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Από την μία έχουμε την Συνεργασία Ευθύνης του Γιώργου Γιασημάκη νυν Δημάρχου και από την άλλη τους υπόλοιπους 4 (αυτή την στιγμή τουλάχιστον) συνδυασμούς.
Κάνω αυτό τον διαχωρισμό γιατί η μεν πρώτη υφίσταται από καιρό, έχει υποστεί ανακατατάξεις που δεν την έχουν επηρεάσει αρνητικά(κατά την δική μας άποψη) και έχει ομοιογένεια, γνωστό κεντρικό κορμό, ένα έργο πίσω της (για εμάς θετικό) και κατατεθημένες θέσεις και σχέδια, για έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν ήση εξασφαλισμένη πίστωση και να βρίσκονται σε ώριμο στάδιο.
Από την άλλη έχουμε τρεις (αυτή την ώρα τουλάχιστον) νεοσύστατους συνδυασμούς,την "Ενωτική πορεία" υπό τον πρώην Αντιδήμαρχο Δημήτρη Βελτανιώτη, την "Μαζί για τον τόπο μας" υπό τον πρώην Αντιδήμαρχο Κώστα Λίτσα και την "Προοπτική για τον Ωρωπό" υπό τον Δημήτρη Κιούση,αλλά και τον συνδυασμό της Λαικής Συσπείρωσης Ωρωπού υπό τον Νίκο Γκοντζιά.
Η μεν Συνεργασία Ευθύνης να υπενθυμίσουμε πως έρχεται από τις εκλογές του 2019 με το 42% των ψήφων την πρώτη Κυριακή και με προφανή στόχο την άνοδο κατά 1% μόλις ,γεγονός που θα της επιτρέψει να υπερβεί το 43% και να τελειώσει τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή,αφού ο νέος νόμος προβλέπει κάτι τέτοιο.
Οι δε άλλοι τρεις συνδυασμοί έχουν έναν και μόνο στόχο.Να είναι κάποιος από αυτούς στην δεύτερη θέση ,προκειμένου να διεκδικήσει την νίκη την δεύτερη Κυριακή (αν υπάρξει), εκμεταλευόμενη ενδεχομένως κάποιες ευρύτερες συνεναίσεις και συμφωνίες.
Πρόκειται θα λέγαμε για προεκλογική περίοδος δύο ταχυτήτων όπως θα την χαρακτήριζα.
Τα ζητήματα που υπάρχουν για να προσεγγίσουμε είναι πολλά και ιδιαίτερα.Θα προσπαθήσουμε να απομονώσουμε και να αναλύσουμε τα σημαντικότερα.
Το πρώτο ζητούμενο είναι αν η Συνεργασία Ευθύνης καταφέρει να ξεπεράσει το 43%.Δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και ακατόρθωτο.Έχουν γίνει όπως γράψαμε πιο πάνω προσθαφαιρέσεις στελεχών,που δεν έχουν θίξει την δυναμική και την αξία του συνδυασμού και υπάρχει και ένα σαφές μήνυμα σταθερότητας με αποδέκτες τους πολίτες, που πλέον δεν αρέσκονται σε πειραματισμούς και σε "άλματα στο κενό".Γνώμη μας είναι πως αν δεν υπάρξει εφυσηχασμός και αν δοθεί η σημασία που πρέπει στις λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας ο στόχος του 43% είναι εφικτός.
Το δεύτερο ζητούμενο είναι ποια από τις υπόλοιπες τρεις παρατάξεις έχει τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί στην δεύτερη θέση ,προκειμένου να διεκδικήσει την νίκη την δεύτερη Κυριακή(αν υπάρξει).
Θεωρώ πως αυτή την ώρα όποιος επιχειρήσει να δώσει προγνωστικό θα επιχειρεί με πολύ ρίσκο είναι η αλήθεια,να γίνει μάντης του αποτελέσματος μιας υπόθεσης που δείχνει και είναι πολύπλοκη.
Είναι πολύπλοκη γιατί εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.Παράγοντες τοπικής ιδιαιτερότητας,παράγοντες εκλογικής πείρας των υποψηφίων, παράγοντες πιθανών παρελθοντικών υποχρεώσεων, παράγοντες σωστής προσέγγισης τυχόν διαροών ή παρεξηγήσεων και αρκετές άλλες μικρολεπτομέρειές που για μας θα κρίνουν το αποτέλεσμα αυτής της ιδιότυπης και πρωτόγνωρης διαδικασίας.
Ένα άλλο βέβαια ζήτημα που προκύπτει από αυτή την διαδικασία είναι και το αν και κατά πόσο θα μπορέσει η παράταξη που θα καταφέρει να κερδίσει αυτή την μονομαχία, έχοντας ένα ποσοστό που δεν μπορεί να ξεπερνά το 20% έως 25%, να γίνει ανταγωνιστική στην δεύτερη Κυριακή καλύπτοντας μία διαφορά που θα προσεγγίζει το 30% προκειμένου να φτάσει στο 50%+1.Ιδιαίτερα τώρα που θα έχει απέναντι μία μπαρουτοκαπνισμένη παράταξη που έχει δώσει ήδη μια πολύ σκληρή μάχη Δεύτερης Κυριακής το 2019 και την έχει κερδίσει.
Δεν θέλουμε να κάνουμε τους μάντης, ούτε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα,όμως μπαίνουμε στον πειρασμό με βάση την λογική και την παραδοσιακη εκλογική διαδικασία να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα και να δείξουμε τι είναι το πιο πιθανό να συμβεί.
Γιατί καλές είναι οι διακυρήξεις, οι φωτογραφίες, τα παχιά λόγια, οι στηρίξεις(ενεργές ή υποτιθέμενες) και τα προεκλογικά τσιτάτα,όμως σημασία έχει το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη και αυτή είναι η μοναδική και αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο.
Υ.Γ Θα έχουμε την ευκαιρία όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές και όσο ολοκληρώνεται η εικόνα του δυναμικού των συνδυασμών,να μπούμε σε επιμέρους ζητήματα και να δούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα συν και τα πλην των "αντιπάλων" και τις πιθανές εξελίξεις που μπορεί να διαφοροποιήσουν τα στοιχεία που έχουμε αυτή την στιγμή.Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πως είναι πολύ δύσκολο ο Δήμος Ωρωπού να οδηγηθεί σε αλλαγή ηγεσίας.Το πιθανότερο σενάριο είναι η Συνεργασία Ευθύνης να κερδίσει τις εκλογές με κύριο ζητούμενο ποιος θα είναι δεύτερος,χωρίς βέβαια και αυτό να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, μιας και οι εκλογές γίνονται με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής,που δίνει έτσι και αλλιώς ευρεία πλειοψηφία στον νικητή των Εκλογών.
ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
(Με αμερόληπτη ματιά)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου